Paket određuje cenu

Bez autora
Feb 13 2011

Banke u Srbiji, da bi pridobile što više klijenata, ne naplaćuju otvaranje tekućeg računa, ali se održavanje zaračunava svakog meseca. Zavisno od toga koliko su obavešteni i šta žele, građani mogu za određeni iznos, koji se kreće od 80 do 700 dinara, da dobiju različite usluge. Tako se penzioneri i građani sa niskim primanjima opredeljuju samo za održavanje računa sa korišćenjem debitne platne kartice, sa kojom mogu na bankomatima da podižu novac ili plaćaju usluge. Za njih održavanje računa iznosi od 80 do 150 dinara. Ostali klijenti imaju mogućnost da odaberu "paket račun" ukoliko žele da koriste kreditnu karticu, SMS poruke, odnosno obaveštenje o prilivima i stanju na računu, trajni nalog, da koriste gotovinski kredit. Za to svakog meseca treba izdvojiti od 250 do 890 dinara...

Paket određuje cenuBanke u Srbiji, da bi pridobile što više klijenata, ne naplaćuju otvaranje tekućeg računa, ali se održavanje zaračunava svakog meseca.

Zavisno od toga koliko su obavešteni i šta žele, građani mogu za određeni iznos, koji se kreće od 80 do 700 dinara, da dobiju različite usluge.

Tako se penzioneri i građani sa niskim primanjima opredeljuju samo za održavanje računa sa korišćenjem debitne platne kartice, sa kojom mogu na bankomatima da podižu novac ili plaćaju usluge. Za njih održavanje računa iznosi od 80 do 150 dinara.

Ostali klijenti imaju mogućnost da odaberu "paket račun" ukoliko žele da koriste kreditnu karticu, SMS poruke, odnosno obaveštenje o prilivima i stanju na računu, trajni nalog, da koriste gotovinski kredit...

Za to svakog meseca treba izdvojiti od 250 do 890 dinara.

Od 32 banke koje posluju u Srbiji samo nekoliko (Sosijete ženeral, NLB, Alfa, Oportjuniti, Kredi) ne naplaćuje zatvaranje računa. Ostale banke zaračunavaju od 100 do 1.000 dinara. Bankari vrlo često ubeđuju klijente da ne gase račune i ne napuštaju banku.

Sosijete ženeral pravi razliku po tome koliko dugo je neko njihov klijent. Ako je račun otvoren duže od šest meseci, onda je gašenje računa besplatno, ali ako je u pitanju kraći period - onda se gašenje naplaćuje.

Ukoliko klijent napusti banku, odnosno otvori tekući račun u drugoj, a ne ugasi u prethodnoj, većina banaka će mu svakog meseca naplaćivati održavanje računa, pa se posle nekoliko meseci može neprijatno iznenaditi kada mu osvane blokada u Kreditnom birou.

Banka najčešće ne pošalje pismo i obaveštenje bivšem klijentu, nego da duguje sazna tek kada zatraži neku od usluga, a nova banka ga odbije zbog registrovanja da je u neizmirenom dugu duže od dva meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik